JAARTHEMA

logo FOS

Jaarthema is niet meer...

Vanaf nu zal er geen jaarthema meer ontwikkeld worden.

Waarom niet?

Omdat ze bij FOS de indruk hadden dat er te weinig rond de jaarthema's gewerkt werd.

Wat nu?

Natuurlijk wil FOS nog iets nieuws brengen, maar de tijd die ze nu staken in het ontwikkelen van jaarthema's hebben ze nu gebruikt voor het ontwerpen van een compleet nieuwe huisstijl voor FOS.

Wat is dat, een huisstijl?

Met andere woorden, FOS verandert zijn LOOK.

Wat veranderd er nu allemaal?

Om te beginnen heeft FOS een nieuw Mogliboekje gemaakt. Dit was al heel erg verouderd en ze vonden dat het tijd werd om dit wat op te smukken en 'up to date' te maken. Het resultaat mag er in ieder geval zijn!

Ook het belofte-teken, de Belgische badge, het FOS logo en de vlag van FOS worden vervangen door een nieuwe.

En... top of the bill, FOS heeft Buttens gemaakt die je op je hemd kan spelden. Er zijn heel wat verschillende ontwerpen. Je speld die buttons op, waarvan je vindt dat ze bij jou passen.

De Kalender

Ook in de FOS-communicatie prijkt van nu af aan de nieuwe huisstijl. Zo is het eerste product in de nieuwe huisstijl de scouts- en gidsenkalender 2008-2009! Wordt zeker en vast vervolgd.

De vlag

De vorige vlag dateert van twee huisstijlen geleden. Een nieuwe vlag is daarom geen overbodige luxe. We hebben het erg simpel gehouden met een blauwe achtergrond met een opgeblazen logo met daaraan verbonden twee heel belangrijke buttons: WOSM en WAGGGS. Beide sieren even groot onze nieuwe vlaggentrots. Van heinde en verre kunnen mensen onze blauwe vlag bewonderen. Misschien dat de twee buttons van ver speelelementen zullen blijven, maar eenmaal je dichterbij bent zie je heel duidelijk dat het de beide wereldbewegingen zijn die de vlag mee opfleuren.

Er zit meer in een button dan je denkt

Uiteraard zijn die buttons meer dan een hoop mooie prentjes bij elkaar. Achter elke button schuilt een verhaal, iets waar wij als FOS voor staan en we ons aan willen verbinden.
Waarschijnlijk zullen er dus buttons zijn die jou als eenheid meer of minder zullen aanspreken.
Daarom ben je ook min of meer vrij om met deze basisset aan de slag te gaan.


[ 1 ] Ons logo ‘pur sang’ is dat in wit, groen en blauw. Maar een huisstijl zou geen huisstijl zijn als er geen funky accent aan werd toegevoegd. Bovendien kan je door het gebruik van de logobutton veel makkelijker gaan combineren met de andere exemplaren uit de set. Eigenlijk kan je deze button dus beschouwen als de oermoeder van de buttons, het hoofd van de stam!


[ 2 ] “Iedereen scout”, een waarheid als een koe die klopt als een bus. Niet? Deze button bevat meteen de nieuwe baseline van FOS Open Scouting. In de toekomst zul je dit zinnetje en de bijhorende button wel meer zien opduiken. Met deze button proberen wij onder andere het actief pluralisme meer in de verf te zetten. FOS Open Scouting is er voor iedereen!


[ 3 ] Een vierde van FOS Open Scouting bestaat uit zee- en waterminnende jongens en meisjes. Ze zeilen, roeien, spatten, werken en zwoegen. Een beetje seascoutsbutton mocht in deze reeks dus niet ontbreken. Vandaar een gezwind bootje met de wind in de zeilen, ahoi!


[ 4 ] Het hangt al jaren op je uniform en komt steeds terug in FOS- en andere scoutscommunicatie. FOS Open Scouting is nu eenmaal een gemengde federatie en heeft er voor gekozen om zich bij beide wereldbewegingen aan te sluiten: WAGGGS (klaverblad) voor de meisjes & WOSM (lelie) voor de jongens. We verbinden ons graag aan logo’s van beide wereldbewegingen, aan beide buttons. Daarom staan we erop dat deze buttons steeds worden gecombineerd met elkaar. Geen jongen zonder meisje, geen meisje zonder jongen. Ze liggen ons beiden te nauw aan het hart.


[ 5 ] Hetzelfde verhaal komt hier terug. We gebruiken daarom ook deze buttons steeds samen. Ze zijn een winnend team!


[ 6 ] Wie Open Scouting niet aan natuur linkt, komt waarschijnlijk van een andere planeet. De bomen, de blaadjes, het gras, ze vormen de natuurlijke habitat van de gemiddelde FOSser. We trekken erop uit en gaan verkennen, spelen, ravotten en springen in de modder. Maar terwijl we dit doen, hebben we respect voor de natuur.


[ 7 ] Bij FOS is het niet alleen spelletjes spelen en door de bossen hollen wat de klok slaat. We zijn scouts en gidsen die technieken een warm hart toedragen. De button met platte knoop staat symbool voor de techniekenwerking en het teamwerk dat hiermee gemoeid is.


[ 8 ] Samen op tocht, eindeloos praten, verdwalen, door veld en hei, weg van de platgetreden paden, dat is scouting ten voeten uit. Een button die dit buitenleven en samen op tocht gaan ten volle symboliseert, kon daarom niet ontbreken.


[ 9 ] Slapen doen we buiten, of toch bijna. Dicht bij de natuur en dicht bij elkaar. Deze tent staat net als de button met voetstappen symbool voor het buitenleven en samenzijn dat scouting tot scouting maakt.


[ 10 ] Plezier, dat is toch waar het allemaal om draait. Een glimlach om het plezier dat je beleeft, de dingen die je meemaakt en de vrienden die je ontmoet.


[ 11 ] Een eenheid is een groep mensen die samen dingen bereiken. Met vallen en opstaan weliswaar, maar als groep kom je er samen uit. Geen FOS Open Scouting zonder jongens en meisjes die er samen iets van willen maken, zowel binnen als buiten de scouts.


[ 12 ] Voor buitenstaanders slechts een button met een hand, maar voor ons staat hij bol van betekenis. De drie vingers die de drie punten van de belofte voorstellen, de grote duim die de kleine pink beschermt, we moeten het je heus niet meer uitleggen. Een scoutsgroet brengen kan je vanaf nu ook zonder handen!


[ 13 ] Een beetje gek in je hoofd, hypnotiserend plezier of het mikpunt van je vrije tijd; je kan het allemaal vinden in deze button. De betekenis kan niet altijd als een lettersoep voor je neus komen neerdalen. Een button die vatbaar is voor interpretatie.


[ 14 ] FOS Open Scouting, dat valt niet in één zin uit te leggen. Maar als we écht in één woord moeten zeggen wat wij en andere jeugdbewegingen het beste doen, dan is het spelen, en ook een beetje gek doen, en dollen! Scouting is (meer dan) een spel.


Deze buttons behoren tot de basisset die we jou als FOS Open Scouting aanbieden, maar uiteraard zullen er in de toekomst buttons bijkomen.

terug naar boven